Amerikaans, Europees of Frans Roulette

Wanneer je live roulette gaat spelen, zul je al snel zien dat de spellen verschillende namen hebben. Soms wordt dit puur voor de marketing gedaan (‘roulette hd’ geeft aan dat hoge kwaliteit camera’s gebruikt worden) maar andere keren geeft het wel degelijk aan wat voor soort roulette er aan de tafel gespeeld zal worden. Er zijn hoofdzakelijk 3 bekende varianten die elk net iets anders gespeeld worden: Amerikaans, Europees en Frans roulette.

Er is nogal wat onduidelijkheid over wat precies de verschillen zijn. Het roulette spel bestaat namelijk uit verschillende onderdelen en soms wordt in de uitleg alleen naar het wiel verwezen, en andere keren bijvoorbeeld naar de spelregels. Wij leggen hier uit welke onderdelen van het spel van belang zijn en hoe deze in de 3 varianten voorkomen.

Het wiel

roulette wiel logo

Meestal wanneer Amerikaans roulette met Europees roulette wordt vergeleken, wordt aangegeven dat in Europees roulette slechts 1 nul op het wiel aanwezig is, terwijl er bij Amerikaans roulette 2 nullen aanwezig zijn. Dit is inderdaad correct: op een Amerikaans wiel vind je zowel 0 als 00, terwijl op een Europees wiel alleen 0 voorkomt. Als gevolg hiervan heeft een Amerikaans wiel een huisvoordeel van 5.3% terwijl dit bij een Europees wiel maar 2.7% is. Dit is de reden dat spelers meestal aangeraden wordt om Amerikaans roulette links te laten liggen: je hebt statistisch minder kans om te winnen.

Een ander verschil is dat de overige nummers (hoger dan nul) ook in een andere volgorde op het wiel gezet zijn. Op beiden varianten is de volgorde opzettelijk gebalanceerd: lage (1-18) en hoge (19-36) nummers worden zoveel mogelijk afgewisseld en ook even en oneven numbers zijn gelijkmatig over het wiel verdeeld. Bij het Amerikaans wiel zijn er echter meer hoge en lage nummers die bij elkaar in de buurt liggen; dit is de reden dat het Europese wiel over het algemeen beschouwd wordt als de meer evenwichtige van de twee.

De tafels

Minder relevant voor geautomatiseerd roulette spelen, maar wel opvallend wanneer live roulette gespeeld wordt, is het tafel ontwerp. Normaal gesproken zijn alle roulette tafels rechthoekig, en meestal zijn ze gemaakt van hout. De rand van de tafel waar de spelers zitten is vaak van leer, gepolijst hout of Alcantara. Het wiel is gelegen in een, vaak van hout gemaakte, sectie apart van het speelveld, waardoor het extra gestabiliseerd is en goed in plaats gehouden wordt.

European roulette en french roulette classic

De standaard afmetingen van een Amerikaans roulette tafel is 2.9 x 1.7 meter. Het wiel bevindt zich aan de korte zijde, de croupier staat naast het wiel en de spelers zitten aan de twee overgebleven kanten: tegenover het wiel en tegenover de croupier.

Een Frans roulette tafel is doorgaans 3.3 x 1.8 meter. De croupier of croupiers (officieel worden bij de Franse variant 2 croupiers per tafel gebruikt) zitten rond het wiel aan de korte zijde van de tafel. De spelers zitten aan de 3 overige kanten van de tafel. In fysieke casino’s kun je bij deze variant bovendien een tafel arbiter aantreffen; deze zit dan achter het wiel op een iets hogere stoel.

Het speelveld

Vanwege de andere plaatsing van de croupiers en de spelers bij Amerikaans en Frans roulette, is ook het speelveld anders ingedeeld. Bij Amerikaans roulette vind je alle outside bets – niet direct gerelateerd aan individuele nummers – aan dezelfde, lange kant van het speelveld, terwijl deze bij Frans roulette verdeeld zijn over de twee lange kanten.

De regels

De spelregels staan los van het type fysieke objecten die gebruikt worden zoals de tafel en het speelveld. Desondanks worden de Amerikaanse regels vrijwel altijd toegepast op een spel met het Amerikaanse wiel, en worden de Europese of Franse regels altijd gebruikt bij een Europees wiel.

Voor zowel het Amerikaans als het Europees spel geldt, dat alle outside bets (even, oneven, rood, zwart, hoog, laag) verliezen wanneer de nul gedraaid wordt. Bij Amerikaans roulette, met een Amerikaans wiel, geldt dit voor beide nullen (0 en 00). Frans roulette kent 2 andere regels waardoor het onderscheiden kan worden van standaard Europees roulette:

En Prison: Letterlijk betekent dit ‘in de gevangenis’. In dit geval verlies je niet je inzet op een outside bet wanneer de nul gedraaid wordt: de inzet blijft gewoon staan voor de volgende draai. Mocht de nul twee keer achter elkaar gedraaid worden dan verlies je wel je inzet.

La Partage: Hierbij wordt, indien de nul gedraaid wordt en je ingezet hebt op een outside bet, de helft van de inzet teruggegeven aan de speler en krijgt het huis de andere helft.

Het kenmerk van Frans roulette is dus dat een van de bovenstaande regels wordt toegepast, terwijl je bij de andere varianten je outside bet geld verliest bij het draaien van de nul.

Conclusie: welke variant is het beste?

Als je de optie hebt, is het altijd beter om een Europees wiel te kiezen boven een Amerikaans wiel. Het feit dat deze laatste 2 nullen heeft maakt de kans om te winnen aanzienlijk lager. Als Frans roulette aangeboden wordt is dit nog beter want dit betekent dat je outside bets niet compleet verloren zijn wanneer de nul gedraaid wordt. Omdat de winstkansen bij zowel En prison en La Partage precies hetzelfde zijn, maakt het niet uit welke regel bij het Frans roulette spel toegepast wordt.

Mocht je gewoon een paar spelletjes spelen voor de lol dan maken de winstkansen niet zo heel veel uit en kun je je keuze best baseren op gewoon de gezelligste tafel of jouw favoriete variant. Maar wanneer je regelmatig online live roulette gaat spelen en je wilt je winst optimaliseren, houd dan bovenstaande in gedachten bij het maken van je spelkeuze.

Relevant news